среда, 12. јун 2013.

KRSTASKA PODZEMNA GRADJEVINA IZ 11.VEKA,GRGUREVCI,SREM,SRBIJA...CRUSADE UNDERGROUND CONSTRUCTION FROM 11 CENTURY,GRGUREVCI,SREM,SERBIA...URGENT!!!







U centru Grgurevaca nalazi se podzemna građevina sa svodom, pravougaone osnove, orijentacije sever-jug. Objekat je sagrađen od pravilno klesanih tesanika. Severni i južni zid imaju po jednu nišu sa profilisanim lukom. Ispod vrata sa nadvratnikom, na severnom zidu pored niše, pronađen je prag. Pod prostorije uglavnom je očuvan, a sastoji se od naboja preko koga su bile postavljene drvene daske. Na svodu je otvor za ventilaciju. Od pokretnih nalaza, sem keramike koja pripada turskom periodu, pronađene su životinjske kosti i predmeti od gvožđa (klinovi i potkovice). Severni i istočni deo građevine nisu ispitani. Arheološka iskopavanja i preventivna zaštita izvršeni su tokom 1978. i 1980. godine. Ime mesta se vezuje za benediktinski samostan svetog Grgura, čiji je ostatak najverovatnije ova prostorija.


Lokalitet je spomenik kulture od velikog značaja.,ali bez obzira na to skoro da je devastiran,na ociglked zavoda za zastitu spomenika kulkture iz Sremske Mitrovice i njegovog direktora Ljubise Solaje kojem je lepsa fotelja od skaja  i jurnjava za cigancicima koji kradu bronzn sa spomenika provoobrcima nego spomenik kulture od izuzetnog znacaja.SRAMOTA!!!


Evo slike...sadasnje me sramota da okacim...

























Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.