понедељак, 24. март 2014.

AMALARIC - GOTSKI KRALJ

Amalaric




Amalaric je bio drugi kralj vizigotskog kraljevstva na u Hispaniji od 511. (od 526. samostalno) do 531. Bio je sin Alariha II i Teodegote, kćerke Teodoriha Velikog. Formalno je vladao punih dvadeset godina, od kojih čitavih 15 pod regentstvom svog dede, ostrogotskog kralja.

Doba regantstva Teodoriha Velikog proteklo je uglavnom u miru. Vizigoti su uspeli u tom periodu da povrate neke od izgubljenih gradova nakon bitke kod Vujea, među njima i Bezje i Rodez. Ostrogotsku vladavinu je obeležila i verska tolerancija, ali je oporavak od propasti iz 507. godine je bio veoma spor. Službenici koji su sakupljali žito za snabdevanje Rima bili su veoma korumpirani, nameti za zakupce zemlje bili su ogromni, a ubistva su bila uobičajna pojava. Teodorih je pokušao sve ovo da iskoreni, međutim, nije poznat rezultat njegovih napora. Pred kraj svoje vladavine imenovao je Ostrogota Teudisa za vojnog komandanta Hispanije. Teudis je vladao Vizigotima u ime Teodorika sve do Teodorikove smrti 526. godine.

Dolazak na presto

Nakon smrti Teodorika Velikog, zemlje kojima je vladao podelila su njegova dva unuka — Amalarih je postao kralj Vizigota, a Atalarih Ostrogota. Dva Teodorikova unuka su odmah potpisala sporazum po kome je Atalarih oslobodio Vizigote plaćanja godišnjeg tributa Ostrogotima i vratio im njihovo blago koje je palo u ostrogotske ruke prilikom oslobađanja Karkasona od franačke vlasti nakon bitke kod Vujea. Tada se i definisala granica sa Francima koja će tu ostati sve do propasti Vizigotskog kraljevstva 711. godine. Stvorena je posebna vizigotska provincija s druge strane Pirineja, Septimanija ili Narbonska Galija sa prestonicom u Narbonu.

Brak sa Hlotildom

O Amalarihovoj vladavini se malo zna. Jedini podaci koji su sačuvani odnose se na njegov brak sa franačkom princezom Hlotildom koju je on bezuspešno pokušavao da natera da prihvati arijanstvo.

Ne znaju se motivi zbog kojih je Amalarih tražio ruku Hlodovehove kćeri. Međutim, kada svi pokušaji da Hlotilda napusti pravoverno hrišćanstvo nisu uspeli, Amalarih je počeo da je zlostavlja. Grgur Turski navodi kako je Hlotilda na kraju poslala svom bratu, pariskom kralju Hildebertu krvavu maramicu i na taj način tražila pomoć. Prokopije takođe pominje da je Amalarih maltretirao svoju suprugu zbog njene vere. Međutim, Jordanes ne pominje nikakvo maltretiranje franačke princeze i tvrdi da je Amalarih bio žrtva franačke prevare i da je Hildebertov pohod na Vizigote bio osvajačke prirode, a ne da je pošao sestri u pomoć.

Smrt

Godine 531. pariski kralj Hildebert je krenuo s vojskom na Septimaniju. Vizigoti su mu prižili žilav otpor, međutim, on je ipak potukao Amalariha kod Narbona. Amalarih je pobegao u Barselonu i pokušao da se sakrije u jednu crkvu pravovernog hrišćanstva, međutim bio je ubijen na stepeništu. Neki izvori navode da ga je ubio izvesni Franak Beson, osvetivši se zbog lošeg života koji je pružio franačkoj princezi. Međutim, takođe postoje indicije da je njegovu smrt isplanirao Teudis, Ostrogot koga je Teodorik Veliki postavio pri kraju svoje vladavine na mesto vojnog komandanta Hispanije.

Amalarih je bio poslednji potomak Balti dinastije. Sa njegovom smrću, ugasila se i loza koja je više od 130 godina vladala Vizigotima. Na vizigotski presto došao je Ostrogot, Teudis.


"Istorijska biblioteka"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.