недеља, 23. март 2014.

SIGERIH - VIZIGOTSKI KRALJ

Sigerih





Sigerih je bio vizigotski kralj sedam dana 415. godine. Učestvovao je u zaveri Sarovih pristalica protiv Ataulfa, koga je u njegovoj palati u Barseloni ubio izvesni Evervulf, a presto je prigrabio Sigerih. Smatra se da je Sigerih bio Sarov brat, međutim, ima istoričara koji kažu da je bio samo još jedan od brojnih gotskih vođa koji su se borili za prevlast.

Čim je došao na vlast, Sigerih je pobio svu Ataulfovu decu iz prvog braka i Ataulfovog brata, a Galu Placidiju izvrgao ruglu i poniženju tako što ju je naterao da hoda čitavih 12 milja među drugim robovima ispred njegovog konja.

Sigerih je međutim bio previše krvoločan vladar, i nakon samo sedam dana vladavine, bio je ubijen. Za novog kralja izabran je Valija, vizigotski plemić koji nije bio ni u kakvom srodstvu ni sa Alarihom, ni sa Ataulfom. Novi kralj je vratio Galu Placidiju i Priska Atala na zapadnorimski dvor i sklopio novi dogovor sa Konstancijem — u zamenu za žito, Vizigoti će isterati Vandale, Alane i Sveve iz Hispanije kojom su ovi harali još od 409. godine.


"Istorijska biblioteka"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.