уторак, 22. мај 2012.

NEKA TUMACENJA O NASTANKU IMENA NASELJA U OPSTINI INDJIJA

-INDJIJA,

Treba napomenuti da danasnje ime Indjije nema veze sa Turcima i uvrezenom tumacenju da je ime nastalo od njihove vecernje molitve,jer se pod istim imenom pominje 70 godina pre Turaka.

Ni jedna veoma naivna i naucno bezvezna teorija o kovanici izvedenoj od latinske reci  „indigena“ nema bas nikakvog uporista  u istoriji,etnologiji,a ni u etimologiji,i niko od naucnika tu teoriju ni ne uzima u obzir.
Jedina cinjenica koja se kao takva moze i uzeti,jeste da je ime Indjija staro srpsko zensko ime ,veoma raspostranjeno u srednjem veku.I bez obzira na latinski zapis iz 1455.godine,treba imati u vidu da je te godine mesto Indjija bilo pod vlascu srpskih despota ,a jedno vreme katolicke ,ali srpske,porodice Morovic.Latinski jezik koristili su i srpski vladari,a vec smo pomenuli da je kralj Dragutin to pismo koristio na svom novcu,sem Dragutina cak i knez Lazar (CONTE LAZARO),car Dusan (IMPERATOR STEFANUS) i svi ostali.
Vredna pomena je i recca „indi“ veoma upotrebljavana u proslosti sirom istocnog Srema,i znaci-„dakle“.

-SLANKAMEN,

Zanimljivo je izvodjenje reci Slankamen od imena bugarskog kneza Salana,a da niko nije ni ispitao pedoloski sastav zemljista na obali Dunava.
Poznat kao jedno od najvecih nalazista fosila panonskog mora u Evropi,slankamenski kamen sa fosilnim ostacima ima po jedinici mere ,cak oko 20% soli.Taj podatak niko nije uzeo u obzir,vec je svako pokusao da izvodi kojekakve zakljucke gazeci sve dublje u etimolosku i istorijsku prasumu i gubio se,a odgovor nije ostavio.

-SLANKAMENACKI VINOGRADI,NOVI SLANKAMEN,MARADIK,

Imena Slankamenackih Vinograda,Novog Slankamena i Maradika su relativno novijeg datuma i poznato nam je sta znace,za Vinograde i novi Slankamen  veoma je ocigledno,a Maradik na madjarskom jeziku znaci „ostatak“ i to verovatno kao ostatak madjarskog stanovnistva u Sremu.
-NOVI KARLOVCI,


Poznato nam je i znacenje imena Novih Karlovaca ,odnosno starog mesta Sasi.

Prvo ime su naselju dali Karlovcani koji su tu imali imanja,dok je drugo veoma starije i pominje se u spisku naselja arhidjakonata Obona,kao nekadasnje privremeno naselje saskih rudara za vreme kralja Dragutina,koji su posle odlaska u Srbiju kralja Milutina ,naselju ostavili svoje ime.

Mada karlovacki paroh Vasilije Konstantinovic 1899.godine,navodi da je ime mesta postalo od biljke  „sase“ koje je jos u njegovo vreme na tom mestu u izobilju bilo.

Moramo uzeti u obzir i tadasnje stanje ovih prostora,jer retko ko moze i da zamisli da su pre samo 100 godina oko Banstola i Gladnosa bile neprohodne sume u kojima su se uspesno krili neki hajduci koji su u vise navrata poharali Indjiju,a da ni jedan austrijski pandur tamo nije smeo zakoraciti.-KRCEDIN,


Krcedin u svom imenu,kao najstarije mesto u nasoj opstini,i dan danas ima keltski ostatak „din“ odnosno „dun“,koje po svim naucnim tumacenjima oznacava keltsko utvrdjenje –dun,dunum.
A prvi deo imena nema veze sa krcevinama i krcenjem suma,vec na kelstkom jeziku „kerch“ znaci neku vrstu gradjevine.A ogromna keltsko-rimska gradjevina je na tom mestu bila izuzetno ocuvana jos tokom 17. veka,pa ju je zabelezeo i nacrtao grof Ferdinand Marsilji.


-BESKA,

Beska po nekim tumacenjima oznacava tursku karaulu broj pet,jer rec „bes“ na turskom stvarno znaci broj pet.
Medjutim,kako nikakvog traga nema turskom naselju,a kamoli tvrdjavi,ova rec je od strane nekih naucnika ipak tacno protumacena.
Ne treba ,po njima,zaboraviti da je na mestu Beske postojalo nekoliko velikih rimskih naselja,a jedan deo Skordiska se nazivao BESI,kako nam to i cuveni Niketa iz Remezijane potvrdjuje,jer je i sam govorio njihov jezik.
A teritorija tog rimskog naselja potpadala je pod rimsku koloniju Bassianae,koja isto tako sadrzi pomenutu rec.To nas dovodi do zakljucka da i Beska ima keltsko ime i da ga je do danas zadrzala.

-CORTANOVCI,

Ime Cortanovaca je najkomplikovanije za tumacenje,ali daje izbor izmedju samo tri odgovora.
Jedno je slovenska rec za manji primerak ribe sarana –„cortan“,ali ta ista rec na jednom od slovenskih i na starom crkvenoslovenskom jeziku znaci i –vragolan!

Ali treba uzeti u obzir i postojanje anticke tvrdjave Herculis,u kojoj je bila smestena jedna rimska kohorta (na latinskom –cohors,cohortis),“c“ se lako u slovenskom pogresnom citanju,sto je bilo nekada uobicajeno,mogla procitati kao slovo „č“...  a slovo „h“ je obicno bilo izostavljano.
U nekim madjarskim i latinskim rukopisima ime za rimsku vojnu jedinicu „cohortis“,zapisano je kao „chortis“ !

Pravila u iskvarenom srednjovekovnom latinskom nema,pa tako je slovo „x“ obicno oznacavalo „ž“ ,a srpska prezimena su toliko iskvareno pisana,da ni sada nema tumacenja za neka.
Primer nam je Fojnicki grbovnik gde ni prezimena Brankovic,Hrebeljanovic ne mogu da se rastumace osim visestrukog izvodjenja raznih kombinacija.

 

-LJUKOVO,JARKOVCI,

Imena Ljukovo i Jarkovci su najnovija.
Jarkovci su se do sredine 20.veka zvali Moja Volja,po jednoj cuvenoj izjavi kcerke grofa Pejacevica ciji letnjikovac i dalje postoji na kraju sela,a jednom opstinom odlukom selo je preimenovano u sadasnje ime po pustari koja se prostire izmedju Indjije i Stare Pazove.


Trebalo bi napomenuti da su na teritoriji sadasnje indjijske opstine nekada postojala sela kojima danas nema traga:
Obona (cak sediste arhidjakonata),Janda,Patka,Pacanovci,Jarkovac(ali izmedju Indjije i Stare Pazove),Jadva,Hodus,Sveta Margarita,Solt,Novo Selo,Dabar,Nikolinci,Carevac  i  Mihaljevac.Izvor: Radovan Kovacevic,ARHEOLOGIJA I ISTORIJA OPSTINE INDJIJA,Indjija 2011.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.