уторак, 22. мај 2012.

PRIVREMENA CARSKA PALATA I RATNI STAB CARA KONSTANCIJA II U SLANKAMENU
                                                            Slankamen,tvrdjavaIndjijska opstina ima srecu da se na njenoj teritoriji,tacnije u Slankamenu,nalazila jedna carska palata.
Iako ,najverovatnije, samo privremena,potvrdjena je u tadasnjim spisima i njen pronalazak i iskopavanja predstavljala bi dragulj na ovom prostoru.

Postojanje palate cara Konstancija II u Akuminkumu (Slankamenu) vrlo je pouzdano,jer nam o tome u svom delu „RES GESTAE“ pise,tadasnji visoki carski oficir telesne garde,Amijan Marcelin.

Marcelin nije cuo za taj podatak iz nekog drugog izvora ili prepricavanja dogadjaja,vec je licno prisustvovao carevom boravku u toj palati,tako da je njeno postojanje van svake sumnje.

Amijan ,u svojoj knjizi XVII (dogadjaji 357.-358.godine) na strani 144,prethodno opisujuci carev govor vojnicima u okolini Akuminkuma,dodaje i ovo:

„Posle ovakvog zavrsetka govora,cela skupstina je,zivlje nego obicno i sa vecom nadom na boljitak i dobit,veselim uzvicima upucivala pohvale imperatoru;zaklinjuci se,po obicaju,Bogom,da Konstancije ne moze biti pobedjen,vojnici su se vratili u satore.
Posto se car dovezao u DVOR U AKUMINKUMU i dva dana se odmarao,vratio se u Sirmijum sa trijumfalnom povorkom,dok su se vojni odredi povukli u odredjena sedista.“

Postavlja se pitanja na kom mestu bi mogla biti palata?

I tu postoje samo dva odgovora,u utvrdjenom delu akuminkuma ili civilnom podgradju sa forumom izmedju tvrdjave i Dunava.

Najverovatnije da je u pitanju tvrdjava,jer posle loseg iskustva sa varvarima koji su mu na rimskoj obali Dunava oteli carski presto i insignije,Konsatancije je zasigurno hteo da se bolje zastiti.

Ili,ako se utvrdi postojanje neke vrste dunavskog mostobrana,u nekoj od reprezentativnih gradskih vila koje su zasigurno postojale.

Konstancije je mogao da koristi neku vec postojecu zgradu koja je preuredjena za njegov boravak,ali isto tako je mogao i da sagradi novu, jer je skoro svo vreme svoje vlasti proveo u Sremu.
A mozda je, cak, palata postojala i pre njega,jer su u Slankamenu boravili i Domicijan i Trajan nadgledajuci granicu i pripreme za vreme dackih ratova.

Za sada je mesto same carske palate u sferi spekulacija,ali arheoloska istrazivanja zasigurno bi otkrila njene ostatke.

Najvaznije da  je palata posvedocena i njeno postojanje se ne moze dovesti u sumnju,sto predstavlja veliki potencijal izucavanja anticke kulture u nasoj opstini.
Izvor: Radovan Kovacevic,ARHEOLOGIJA I ISTORIJA OPSTINE INDJIJA,Indjija 2011.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.