субота, 05. мај 2012.

RIMSKE CARSKE PALATE U SRBIJI
                                     Carska palata u Sirmijumu


Izuzimajuci Italiju,ne postoji deo rimske imperije kji je imao vise carskih palata od teritorije danasnje Srbije!
Osim sirmijumske palate,gradnja ostalih cvetala je zahvaljujuci ilirskim imperatorima,koji su po tetrarhijskom obicaju podizali palate u mestima svog rodjenja.
Obicno su to letnjikovci koji su podizani da bi imperatori mogli svoje poslednje dane,posle abdikacije,da provedu u miru,tisini i raskosi.

Nepobitno je utvrdjeno postojanje sest palata,a cetiri su jos u domenu spekulacije,iako svi podaci potvrdjuju njihovo postojanje ili bar pocetak gradnje.Devet carskih palata je veliki turisticki potencijal,i dokaz znacaja ovih prostora za rimsku imperiju.
Jedina palata koja je imala rezidencijalni karakter i iz koje se,u pravom smislu,vladalo rimskim carstvom bila je sirmijumska ,koju je oko 100. godine,izgradio imperator Trajan,kao glavni stab u ratovima protiv Dacana.
Neke indicije postoje i za vladavinu Vespazijanovog sina Tita (79-81),koji je takodje ratovao protiv Dacana,ali pre ce biti da je Tit vreme provodio u nekoj javnoj sirmijumskoj zgradi preuredjenoj za vladarski ceremonijal.Ali,opet, i ona se mogla smatrati za palatu,jer je ,bas nju, car koristio kao privremenu rezidenciju i stab.
       
                                               Gamzigrad - Felix Romuliana,carska palata


Sirmjumsku palatu je prosirio i dogradio  175.godine Marko Aurelije,koji je u njoj i umro 180.godine od kuge (Filostrat),a i kasniji carevi Klaudije Gotski,Maksimin Tracanin,Septimije Sever,Karakala,Ingenius,Regaljan,da bi pun sjaj dozivela kad je 1.marta 293.godine,zvanicno proglasena za jednu od prestonica carstva i rezidenciju imperatora Galerija (graditelja palate u Gamzigradu).
Iz nje su vladali jos i Konstantin I  Veliki,Licinije I,Licinije II,Konstantin II,Konstancije II,Vetranion,Julijan Apostata,Valentinijan,Valens,Gracijan,Teodosije  I Veliki i jos neki.
Nabrojani carevi su Sirmijum izabrali kao prestonicu,a svi rimski imperatori,jos od Oktavijana Avgusta su posecivali grad i provodili vreme u njemu.

Druga palata posvedocena u spisima je ratni stab Konstancija II u ratu protiv Sarmata.Palata se nalazila u Akuminkumu (danas Stari Slankamen) i njeno postojanje nam u svom delu „Res Gestae „
potvrdjuje Amijan Marcelin recima : „...car raspusti vojsku u zimovnike i povuce se u svoju palatu u Akuminkumu.“.Amijan je bio tribun carske garde i  sve dogadjaje koje je opisao video je svojim ocima.
Jedan od kurioziteta je r gubitak carskih regalija i prestola koji je jos Oktavijan koristio ,a sve je to izgubljeno kod Akuminkuma jednim upadom Sarmata.

Treca i najpoznatija palata je cuvena Felix Romuliana (Gamzigrad).Izgradio ju je  imperator Galerije u mestu svog rodjenja  i najocuvanija je anticka gradjevina u Srbiji.                                       Sarkamen,carska palata 


Izuzetna arhitektura i fantasticni nalazi svedoce nam o bogatstvu i moci imperatora Galerija,Dioklecijanovog zeta,surovog vladara ,koji je poznat po stravicnim progonima Hriscana.
Ipak,Galerije je u Romulijani doneo edikt kojim je ,pokajavsi se, ponistio sve zakone uperene protiv Hriscana i pred smrt se pokajao sto je pokrenuo progone,na taj cin je uticala i Dioklecijanova kcerka Fausta,Galerijeva supruga,Hriscanka,koja se uvek prikazuje kao devojka na ikonama kada Sveti Velikomucenik Georgije ubija azdaju.
Ne umanjujuci zasluge Konstantina Velikog i njegovog Milqanskog edikta,slobodu vere Hriscanima,donetim zakonom ipak je,ironijom sudbine,obezbedio njihov najveci progonitelj,
imperator Galerije.

Cetvrtu palatu je na danasnjem lokaslitetu Šarkamen kod Negotina,sagradio imperator Maksimijan Daja (286-310),Galerijev sestric,vrlo surov i neobrazovan vladar koji je svojim postupcima izazvao neprijateljstvo sa svim ostalim tetrarsima.Palatu nije stigao da zavrsi,ali nam je pruzila za sada dva znacajna nalaza,najlepse primerke nakita koji su pripadali njegovoj majci i delove ogromne skulpture cara izradjene od egipatskog porfira.
I Daja je palatu izgradio u mestu svog rodjenja kao i ostali tetrarsi.

Peta,pouzdano utvrdjenas palata ,je u mestu Mediana kod Nisa.Ko je tacno izgradio ovu palatu ,nije pouzdano utvrdjeno.


                                                     Medijana,carska palataSvi je vezuju za cara Konstantina,mada nalazi pokazuju da je  verovatno izgradio njegov otac ,takodje tetrarh, Konstancije Hlor,takodje u mestu svog rodjenja,a da je oktogonalnu palatu u Nisu izgradio Konstantin,jer niko ne navodi da je mesto Konstantinovog rodjenja Mediana vec Naissus,a to treba uzeti u obzir.

Sesta dokazana palata je i najkontroverznija,ali ne zbog dokaza,vec zbog zapostavljenosti.Nasi arheolozi je uopste ne pominju,iako je ,zbog znacaja njenog graditelja,po velicini i raskosi bila skoro potpuno ista kao i cuvena Dioklecijanova palata u Splitu.
Jedini njen „nedostatak“ je to sto je i dan-danas potpuno pod zemljom,a nalazi se na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice.
Palatu je sagradio Dioklecijanov savladar i najbolji prijatelj Maksimijan Herkulije (286-305),na mestu gde su mu roditelji radili ka nadnicari na imanju bogatog sirmijumskog zemljoposednika,gde je i sam rodjen.
O tome nam,poznati anticki pisac i sirmijumski gradjanin i gradonacelnik,Aurelije viktor kaze:

„MAXIMIANUS ORTU AGRESTI PANNONIQUE NAM ETIAM NON LANGE SIRMIO,EMINET LOCUS PALATIO AB EO IBEIDEM CONSTRUCTO UBI PARENTES EIUS EXERCEBAT OPERA MERCENARIA“.

Palata je istrazivana u jednoj kratkoj kampanji i utvrdjeno je postojanje masivnih i luksuznih gradjevina ukrasenih raznobojnim mermernim plocicama,ali je zbog nedostatka sredstava istrazivanje obustavljeno i nikada nije ni publikovano ni nastavljeno.


Ovo su palate cije postojanje nikada nije ni dovodjeno u pitanje,ali postoje jos cetiri za koje nema jos uvek direktnih dokaza (mada bi se oni ,bez sumnje,postigli arheoloskim iskopavanjima),a njihovo prisustvo se naslucuje iz istorijskih okolnosti,a i spisa, III i IV veka.

Prva od njih je,vec pomenuta oktogonalna palata u Nisu.

Druga je palata imperatora Dekija Trajana u selu Martinci (anticka Budalia) .

Treca je palata nJovijana rodjenog u Singidunumu.

Cetvrta je palata Licinija I,rodjenog u Dakiji Ripensis,danasnja negotinska krajina.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.